activiteiten

Doe mee met de buurtactiviteiten en leer je buren nog beter kennen!

Hieronder staan allerlei buurtinitiatieven, waar je je bij kunt aansluiten. Als je belangstelling hebt voor één van deze initiatieven kun je een mailtje sturen naar info@stadsdorpweteringplus.nl. Dan zullen wij de initiatiefnemers vragen contact met je op te nemen. Op dit moment bestaan de volgende groepen (door te klikken op de tekst kom je terecht op het deel van deze pagina dat daarop betrekking heeft).


Als gevolg van de ingevoerde Corona leefregels worden onderstaande activiteiten door de deelnemers anders ingevuld of tijdelijk opgeschort. Maar schroom niet om je bij een club aan te melden. Er komen beter tijden….

De leesclubs

leesclubs

foto leesclub

Omdat de belangstelling voor de leesclubs nogal groot is, kent het stadsdorp inmiddels drie leesclubs. Zo’n club bestaat uit zes tot acht personen die elkaar één keer per maand bij iemand thuis treffen. Gezamenlijk wordt een boek gekozen. De keuze is nogal breed en afhankelijk van de eigen voorkeur. Het gaat om zowel hedendaagse als klassieke literatuur, maar ook non-fictie kan aan bod komen.

De laatst gevormde leesclub “Bekijk het eens anders” richt zich op non-fictie (zowel Nederlands- als Engelstalig). De keuze wordt in die leesclub vooral bepaald door onderwerpen die te maken hebben met populisme. In de volgende afbeelding krijg je een beeld van de focus van die leesclub. Als je dat ook leuk vindt, stuur dan een mailtje naar info@stadsdorpweteringplus.nl. Maar natuurlijk kun je ook bij andere leesclubs aansluiten. Laat het ons weten!


De filmclubs

filmclubs

 

 

Net zoals voor de leesclub bestaat voor het gezamenlijk bezoeken van een film ook grote belangstelling en telt het stadsdorp inmiddels twee filmclubs. De eerste filmclub kiest voor elke tweede dinsdag van de maand bij toerbeurt een film uit.  De tweede filmclub kiest de dag en de film in overleg met de deelnemers. Na afloop praten ze gezellig na in een café. Er is ruimte voor meer deelnemers, dus aarzel niet om je belangstelling te tonen.


De museumgroep

De museumgroep

 

De museumgroep  gaat zo af en toe in het weekend met een paar buurtgenoten naar nieuwe exposities/bijzondere gelegenheden of bestaande collecties. Bijvoorbeeld het Rijksmuseum, het FOAM, of eenmalige bezoekjes aan het Light Festival.  Je hoeft geen kunstkenner te zijn; het belangrijkste is dat je deze dingen leuk vindt.


De architectuurwandelingen

 

architectuurhistorische wandelingen

architectuurwandeling

Architectuurhistorische wandelingen worden georganiseerd onder begeleiding van Ludy Giebels en Thea de Jager. De wandelingen door 19de en 20ste eeuwse wijken zoals als Staatsliedenbuurt, Oosterparkbuurt en Bijlmer nemen ongeveer twee uur in beslag. Laat je verrassen door de prachtige architectuur, ook in de sociale woningbouw van Amsterdam!


De natuurwandelingen

Natuurwandelingen

Begin 2020 heeft een aantal stadsdorpsgenoten belangstelling getoond voor natuurwandelingen in de omgeving van Amsterdam. Wandelingen van anderhalf tot twee uur genieten de voorkeur. Als het even kan met een pauze bij een cafetaria. De eerste keer heeft deze club met een paar deelnemers een wandeling gemaakt in het Amsterdamse Bos. Andere wandelingen werden wel gepland, maar konden niet doorgaan in verband met Corona.

Tuinpark Dijkzicht

In september 2020 is een wandeling gemaakt door Tuinpark Dijkzicht. De deelnemers hebben daar van genoten. De video (klikken op voorgaande tekst) laat zien hoe mooi dat tuinpark is. Te weinig stedelingen realiseren zich dat je voor “wandelingen in de natuur” niet meteen auto of trein hoeft te pakken. Volkstuinen in en om Amsterdam zijn vaak oases van groen en rust onder handbereik. In het seizoen, dat loopt van april tot oktober zijn ze geopend voor wandelaars en fietsers. Naast de individuele volkstuintjes is er vaak sprake van “algemeen groen”. Dan zijn er bijvoorbeeld door de tuinders verschillende soorten “thematuinen”aangelegd (bijvoorbeeld rozentuin, vlindertuin, etc.) .


Digitaal trefpunt

Digitaal trefpunt

Bij voldoende belangstelling biedt het stadsdorp elke eerste vrijdag van de maand een digitaal trefpunt aan om 13:30 uur in de Tweede Uitleg. De bijeenkomsten van het digitale trefpunt hebben tot doel de zelfredzaamheid  van stadsdorpsgenoten te vergroten bij het gebruik van computers, tablets en smartphones. De meesten van ons kennen wel iemand die ‘handig’ is met computers en vaak een oplossing heeft voor je digitale problemen. Het is echter wel vervelend als je zo iemand steeds lastig moet vallen met problemen die volgens jouw vraagbaak ‘heel simpel’ zijn. Dan zou je die graag zelf hebben willen oplossen. Daar gaan we je bij helpen. Er zijn handige sites op internet met begrijpelijke uitleg. Tijdens bijeenkomsten van het digitaal trefpunt leren we je die websites te vinden en de adviezen te begrijpen en toe te passen. Natuurlijk gaat dat niet allemaal onmiddellijk goed, maar de ervaring leert dat met enige hulp je snel handig wordt.

Naast de problemen van deelnemers bespreken we bij elke bijeenkomst ook een actueel thema waar iedereen wel eens tegenaan loopt. Bijvoorbeeld hoe je met wachtwoorden om kunt gaan, hoe je die veilig kunt bewaren en onderhouden. Een ander voorbeeld is de vraag hoe je veilig kunt internetten als je in het buitenland bent. Hoe voorkom je dat anderen bij jouw gegevens komen?

Belangstellenden kunnen hun vragen of suggesties doorgeven via het mailadres info@stadsdorpweteringplus.nl. Zij krijgen dan enkele dagen voorafgaande aan die vrijdag bericht.


De restaurantgroep

De restaurantgroep

restaurant

Heb je altijd al eens het (nieuwe) restaurant willen bezoeken waar iedereen zo enthousiast over is? Meld je dan aan door te klikken op deze tekst voor het eetgroepje dat maandelijks in onderling overleg eetadresjes bezoekt waarover is geschreven en zo mogelijk een interessante korting wordt aangeboden. Om onderling contact te bevorderen streeft de groep naar een maximale grootte van 8 personen.


Wetering Groen

Wetering Groen

Wetering Groen is een actieve groep buurtbewoners die zich bezighoudt met:

  • De kruidenpluktuin in het 1e Weteringplantsoen
  • De boombakken in de Weteringbuurt
  • De boomspiegels op het Feduzziplein
  • Inrichting van het Kostplein
  • Inrichting van het WeteringPark
  • Inrichting van het Weteringcircuit

De kruidenpluktuin t/o Weteringschans 113-115
is er voor iedereen. Het is een plek waar je buren kunt
ontmoeten, kruiden plukken, thee drinken, recepten uitwisselen; waar je kunt zaaien, planten, wieden en van tijd tot tijd workshops volgen (bv kruiden drogen en verwerken). De buurtgenoten werken er iedere vrijdagmiddag  van 16:00 tot 19:00 uur. Je kunt met hen contact opnemen via ons mailadres of door te klikken op deze tekst.


De iPadcursus

De iPad cursus

Elk voorjaar (of zoveel vaker als nodig is) verzorgen we een cursus om te leren werken met een iPad.  Wij verzorgen altijd eerst een introductie. Daarin leggen we uit wat de cursus voor je kan betekenen. Als je nog twijfelt over het nut van de cursus of over de vraag of het niet te ingewikkeld is, aarzel dan niet om naar deze introductiebijeenkomst te gaan. Wij zullen dan alle tijd nemen om je vragen te beantwoorden.

Voor de cursus is het niet noodzakelijk om eerst zelf een iPad te kopen. Als je niet zeker weet of een iPad iets voor je is, dan kun je beter tijdelijk een iPad in bruikleen vragen. Dat kost niets. Je kunt dan aan het einde van de cursus zelf bepalen of je een iPad wilt aanschaffen. De cursus bestaat uit zes bijeenkomsten van elk een dagdeel. Soms wordt de cursus ook online gegeven. Dat lijkt ingewikkeld, maar dat is het niet. Kijk maar (klikken op voorgaande tekst; daarna video starten) naar de reacties van de deelnemers van de laatste online cursus.

De Tweede Uitleg vraagt alle deelnemers aan de cursus  een kleine bijdrage voor de koffie en thee die de deelnemers gedurende de zes cursusbijeenkomsten gebruiken. Voor het overige zijn er geen kosten aan deelname verbonden.

Je kunt je voor deze cursus aanmelden bij info@stadsdorpweteringplus.nl. Het aantal deelnemers is beperkt tot 12 personen. De cursusdagen kun je vinden in onze niewsbrieven en vlak voor het begin van de cursus (meestal half maart) in de agenda van het stadsdorp (klikken op voorgaande uitgelichte tekst)


De fietsclub

fietsclub SDW+

Afgelopen voorjaar werd een nieuwe activiteit gestart: fietsclub SDW+. Een groep – oudere- enthousiaste fietsers, per groep maximaal 8 fietsers, die om de zes weken een tocht maakt in de regio. Met als formule: niet langer dan plm 40 kilometer, (liever) geen elektrische fiets, met graag een interessant afstapje onderweg en zeker een bezoekje aan horeca voor koffie/taart of lunch. Na een eerste zeer geslaagde tocht richting Muiden sloeg Corona toe en werd groepsgewijs fietsen onmogelijk.

Een tweede tocht langs de randen van Amsterdam ligt op de plank tot in beter tijden. Aanmelden kan bij stadsdorp via info@stadsdorpweteringplus.nl.

Geef een antwoord