badkamer en keuken veiliger maken?

Er zijn veel websites die informatie geven over de mogelijkheden om je huis aan te passen als je kracht of stabiliteit afneemt. Veel websites zijn ontwikkeld door bedrijven die de getoonde producten zelf ook leveren. De bijgaande website  van het bedrijf “Aangepast Wonen” vormt een soort ideeënboek. Niet alles is even zinvol, maar het verschaft wel in kort bestek een overzicht van veel voorkomende aanpassingen. Op deze pagina gaan we op twee belangrijke onderdelen in: de badkamer en de keuken.

De badkamer aanpakken

badkamer_veiligDe reclamespotjes over verbouwingen van badkamers zijn overbekend. Het is duidelijk een groeimarkt. Het bijgaande spotje over de wonderlijke transformatie in één dag van een badkamer met ligbad in een voor ouderen geschikte inloopdouche komt niet bij iedereen vertrouwenwekkend over.

Een recente ervaring spreekt boekdelen:  “Ik was dit weekend bij mijn vriendin die onlangs haar badkamer had laten aanpassen. Ze was niet zo tevreden met de nazorg. Ze heeft zelf bijvoorbeeld een grotere kruk in de douche gekocht, want het uitklapbare stoeltje was veel te klein, je gleed er zo af. Ook het financiële aspect was niet zonder haken en ogen: ze hebben het heel snel gedaan en ze vond het in verhouding veel te duur.” (bron is bekend bij de kwartiermakers van het stadsdorp)

Er zijn veel dingen waar je aan moet denken als je het douchen veiliger wilt maken, bijvoorbeeld:

 • lage instap
 • slipvrije vloer met een goed afschot
 • een opklapbare douchestoel
 • een thermostaatkraam die niet direct onder de douchekop geplaatst is
 • beugels die goed zijn afgestemd op de gebruiker
 • een brede ingang, zodat een mantelzorg u eventueel kan bijstaan

Maar dat is niet alles. Een werkgroepje in Stadsdorp Wetering+ heeft een checklist opgesteld dat praktische aandachtspunten in beeld brengt. U kunt deze lijst hier raadplegen: checklist badkamer

Er lopen nogal wat beunhazen op deze markt rond. Consumentenprogramma’s maken melding van praktijken zoals:

 • prijzige offerte onmiddellijk ter plekke laten tekenen
 • uitvoering door ander bedrijf, met een onduidelijke verantwoordelijkheidsverdeling
 • slechte afwerking: afschot ondeugdelijk, tegels komen los, kwaliteit materiaal niet volgens specificatie
 • onduidelijke rekeningen voor ‘meerwerk’

Het werkgroepje zal daarom ook een ‘handleiding’ maken voor het opstellen van een offerteverzoek aan meerdere bedrijven voor de aanpassing van een badkamer en de manier waarop je die offerte kunt beoordelen.

Natuurlijk zijn er nog meer zaken behalve een goede douche. Op de website van Vilans (een kennisinstituut voor ouderenzorg) staat een hulpmiddelenwijzer waar onder andere allerlei zaken rond persoonlijke verzorging in beeld gebracht worden. Door te klikken op deze tekst komt u op deze website. Sommige producten zijn voor de hand liggend, andere niet. Zo wordt vaak beweerd dat ouderen gebaat zijn met een verhoogd toilet . Dat is niet altijd het geval. Een verhoogd toilet kan het opstaan vergemakkelijken, maar is altijd niet gunstig voor een goede werking van de darmen. Bij twijfel over de aanschaf van hulpmiddelen verdient het daarom aanbeveling advies in te winnen bij een ergotherapeut.

De keuken

Voor aanpassingen in de keuken moet vooral aandacht besteed worden aan de bereikbaarheid van keukenkasten (zowel in de hoogte als de diepte), de werkruimte als je zittend wil werken (aanpassingen van de werkhoogte en ruimte voor de knieën) en aanpassingen in de keukenapparatuur in verband met de veiligheid en bereikbaarheid. De magnetronladehier afgebeelde magnetronlade biedt bijvoorbeeld meer veiligheid dan een oven of gasfornuis en is bovendien makkelijk in het gebruik.

Maar je kunt ook denken aan andere oplossingen voor keukenkasten, door de planken te vervangen door laden of de keukenkasten boven het aanrecht op rails te plaatsen waarmee ze naar beneden                       getrokken kunnen worden.keukenlade-in-hoek keukenkast-omlaag

 

 

 

 

In het laatste plaatje zie je ook dat er ruimte is geschapen onder het aanrecht voor de persoon die in de rolstoel zit. Het werkblad is dan ook lager dan gebruikelijk. Bovendien is voor rolstoelgebruikers ook een draaicirkel nodig van ongeveer 1,5 meter. Veel keukens zijn daar niet op ingericht!

Niet iedereen zal onmiddellijk zijn keuken gaan verbouwen als daar geen onmiddellijke noodzaak voor is. Niettemin zijn er momenten waarin er aankopen worden gedaan waarbij het verstandig is rekening te houden met latere behoeften. Denk bijvoorbeeld aan:

 • de aanschaf van een veilige keukenkruk
 • vervanging gasfornuis door combimagnetron
 • kookplaatbeveiliging of aanschaf inductiekookplaat met ingebouwde beveiliging
 • vervanging koelkast of vriezer door plaatsing nieuwe apparatuur met laden op werkhoogte
 • bergruimte buiten keuken zoeken voor dingen die je niet zo vaak gebruikt, zodat werkbladen vrijgemaakt kunnen worden
 • waar mogelijk verbetering verlichting

 

Het stadsdorp zal op termijn ook ‘excursies’ organiseren naar bedrijven die zich specialiseren in keukenaanpassingen voor senioren. Deze zullen worden aangekondigd in de nieuwsbrief.