hoe zit het met de trap?

Er zijn drie mogelijkheden om het trappenlopen te vereenvoudigen:

  • Easysteppers (Tussentreden): een eenvoudige en weinig kostbare voorziening (ordegrootte € 1000), die op de trap kan worden aangebracht
  • traplift: een liftje waarmee iemand zittend over de trap wordt vervoerd, dat op de trap wordt aangebracht (kosten afhankelijk van situatie van € 5000 tot € 12.000)
  • huislift: een soort ‘bouwlift’ die op een klein oppervlak in huis tussen verdiepingen wordt aangebracht, maar minder grote bouwkundige voorzieningen vergt dan een ‘normale’ lift in een liftschacht).

Easysteppers

b_341 Op de treden van de trap worden tussentreden aangebracht die de gebruiker in staat stellen met minder vermogen de trap te bestijgen. Een ogenschijnlijk ‘halve’ oplossing die in de praktijk echter zijn nut bewezen heeft. In de bijgaande YouTube video (op voorgaande tekst klikken) worden Easysteppers gedemonstreerd. Belangrijk voordeel van deze voorziening is dat je conditie minder achteruitgaat dan wanneer je alleen maar gebruik maakt van een traplift of huislift. Daar komt nog bij dat de oplossing aanzienlijk goedkoper is in vergelijking met de andere mogelijkheden.

De Easysteppers moeten op maat gemaakt worden en aangepast worden aan de trap en de behoeften van de bewoner. Op de website van de bedenker van het concept, Wil Peters, staat meer informatie. Op 23 december 2016 hebben we met een aantal stadsdorpsgenoten een bezoek gebracht aan een installatie van Easysteppers in een grachtenhuis in Amsterdam. De bijgaande video (klikken op voorgaande tekst) toont aan dat ook onder lastige omstandigheden (smalle trap met een scherpe draai en een buitengedeelte, de ‘stoep’) de Easysteppers toch een goede oplossing bieden als je krachten sterk afnemen. Alle deelnemers waren verrast door het gemak van het trappenlopen.

Traplift

traplift-smal-en-steilTrapliften bestaan in zeer veel verschillende vormen en kwaliteit. De hulpmiddelenwijzer van Vilans (een kenniscentrum op het gebied van ouderenzorg) en informatie van trapliftleveranciers leren het volgende: Trapliften met stoel maken het mogelijk dat je zittend langs een trap naar boven of beneden kunt gaan. Je kunt trapliften laten aanbrengen bij een rechte trap, een trap met één of meer bochten en een trap met een tussenbordes. Het stoeltje heeft meestal een draaibare zitting, zodat je gemakkelijk van en op de stoel komt. De stoel draait automatisch mee met de wenteling van je trap. In de bijgaande video wordt dit getoond. Bij veel modellen kun je de stoel, de armleuningen en de voetsteun opklappen, zodat iedereen voldoende ruimte op de trap heeft om erover te lopen. Trapliften werken op elektriciteit; als de stroom uitvalt werkt de traplift op de noodaccu.

Aandachtspunten zijn onder meer:

  • binnen- of buitenbocht: de trapleuning moet meestal plaatsmaken voor de geleiderail van de traplift en het stoeltje; dat kan een probleem vormen voor andere bewoners
  • trapliften vergen onderhoud; dat moet dus bij de offerte worden betrokken
  • bij trappen smaller dan 60 cm kun je kiezen voor een traplift met stoel die achterwaarts omhoog of omlaag gaat.
  • als een traplift geplaatst moet worden in een gemeenschappelijke trap, moet de trap vanuit het oogpunt van brandveiligheid ten minste 90 cm breed moeten zijn (waarbij er dan ook nog ergens extra ruimte moet zijn voor de liftstoel)
  • je kunt trapliften kopen, huren of leasen. Bij huren en leasen moet je wel opletten dat er geen verborgen bindende verkoop wordt aangeboden.
  • je kunt ook een tweedehands traplift nemen. De rail is op maat gemaakt en meestal niet geschikt voor hergebruik, maar de overige onderdelen blijven veelal bruikbaar.
  • het is aan te bevelen om verschillende offertes op te vragen en producten en service vergelijken.

De kwartiermakers van Stadsdorp Wetering+ hebben samen met vertegenwoordigers van ThyssenKrupp Encasa (één van de grootste trapliftleverancier in Nederland) een aantal ‘onmogelijke trappenhuizen’ verkend en ThyssenKrupp Home Solutions gevraagd een analyse te maken. Het doel van deze actie was duidelijkheid te krijgen of er harde grenzen zijn aan de mogelijkheden van trapliften. Zeker in onze buurt met zijn steile en soms smalle trappen is dat van groot belang. Als je op deze tekst klikt kom je op een nieuwe (sub)pagina uit, waarin verslag gedaan wordt van deze verkenning.

Huislift

huisliftEen huislift kan praktisch overal in huis geïnstalleerd kan worden. Door de bevestiging via een railsysteem zijn er geen draagmuren nodig. De elektrische motor, die zich boven op de lift bevindt, is stil. De stroomvoorziening vindt plaats via het gewone lichtnet. Er zijn geen extra stroomgroepen nodig. De huislift is zelfdragend waardoor er geen druk op muren of plafonds komt te staan.

In de meeste huisliften kunnen twee personen getransporteerd worden, vaak ook met een rolstoel. Voor een huislift voor het overspannen van één verdieping inclusief installatie kom je al snel uit op een bedrag van de orde van € 20.000. Daarnaast zijn er onderhoudskosten waarmee rekening moet worden gehouden. In het bijgaande animatiefilmpje van een leverancier wordt de werking van de huislift toegelicht.

Naast de huislift kan natuurlijk ook gedacht worden aan standaardliften in een liftschacht. Die vereist forse bouwkundige ingrepen. Er zijn in Amsterdam op enkele plekken binnen historische panden liften aangebracht op plekken waar je die niet zo snel zou verwachten. Dit soort ingrepen vergen echter forse investeringen, die zich overigens soms kunnen terugverdienen in de vorm van een waardestijging van het huis. Als je met dit soort plannen rondloopt, aarzel dan niet om met ons contact op te nemen via info@stadsdorpweteringplus.nl. Dan zullen wij je in contact brengen met mensen die daarmee bezig zijn.

Tenslotte is het van belang om te wijzen op plannen voor gemeenschappelijke liften in wooncomplexen. Woningcorporatie Stadgenoot heeft bijvoorbeeld plannen om een lift toe te voegen aan het wooncomplex Pentagon aan het Pentagon/Sint Antoniebreestraat. Dankzij deze lift zullen de bewoners van 25 woningen op de hogere etages in dat wooncomplex langer zelfstandig blijven wonen. Het stadsdeel heeft toegezegd dat zij de helft van de aanlegkosten willen dragen. Als je een situatie kent waarin een dergelijk project misschien gerealiseerd zou kunnen worden, aarzel dan niet om met ons contact op te nemen.