valrisico in huis verminderen

Het volgende staatje over de leeftijdsverdeling van ziekenhuisopnamen na een valongeval spreekt boekdelen. De mziekenhuisopname-bij-valongevaleesten van ons zijn zich bewust van de onveilige toeren die we uithalen om achterin keukenkasten iets te vinden, de ramen te lappen op onhandige plekken, of op de bovenste plank van de kleerkast snel dat kledingstuk te pakken dat je onmiddellijk nodig hebt.

Minder bekend zijn de risico’s van losse vloerkleden (die makkelijk met een antislip strip veiliger kunnen worden gemaakt), de snoeren van apparatuur die je ooit nog eens netjes zou wegwerken en een onhandige plek van de telefoon, die bij lang verwachte gesprekken struikelpartijen op kan leveren.

d035__foto-op-kruk-staan-uit-de-kast-pakken d036__foto-ramen-wassen-en-reiken

 

 

 

 

 

 

 

De gezondheid kan ook een rol spelen. Als je weinig beweging krijgt, last hebt van een lage bloeddruk bij recht op staan of bukken, of gezichtsproblemen kan dat een extra risco vormen. Daar komt bij dat medicatie ook van invloed kan zijn op je stabiliteit. Als je het gevoel hebt dat je gezondheid je parten speelt bij veilig bewegen in huis, is het verstandig dat met je arts te bespreken. Die zal ongetwijfeld je kunnen adviseren over de mogelijkheden om daar wat aan te doen.

Het AMC heeft een uitgebreide checklist gemaakt voor de veiligheid in huis. Bovenstaande poster is daaraan ontleend. Door te klikken op de volgende uitgelichte tekst  checklist-amc-valpreventie-bij-ouderen komt er een lijst te voorschijn met adviezen en aandachtspunten die opgebouwd is uit jarenlang onderzoek naar valrisico’s. Je kunt deze lijst ook afdrukken of downloaden door aan de bovenkant van het document op het desbetreffende icoontje te klikken.

Het stadsdorp onderzoekt ook de mogelijkheden voor valpreventievoorlichting.