rol ouderengeneeskundige

Op vrijdag 12 juni 2015 organiseerde het Stadsdorp Wetering+ een themabijeenkomst over de vraag wat je kunt doen om langer thuis te blijven wonen. Annetje Bootsma, specialist ouderengeneeskunde van de Ouderenpraktijk Amsterdam gaf praktische adviezen over de manier waarop je goed ouder kunt worden. Op haar website is uitgebreide informatie te vinden over haar werk.

“Ouderdom komt met gebreken”, dat is wel duidelijk. Maar:

75 is het nieuwe 65!

Minder bekend is dat de levensverwachting van ouderen weliswaar gestegen is, maar dat het aantal jaren dat je dan met één of andere chronische aandoening zult kampen waarschijnlijk ook toeneemt. Daar valt mee te leven, maar het is verstandig om daar rekening mee te houden.

portret-bootsmaAnnetje Bootsma adviseert ouderen hun veranderende situatie te erkennen, met anderen te bespreken en advies te vragen als je niet weet hoe ermee om te gaan. Check je gezondheid is haar devies, maar ook je gedachtes. Wees aardig voor je zelf, geniet van de dingen zolang het nog kan. Stel concrete, haalbare doelen. Het belangrijkste is regie te nemen over je eigen toekomst.

Belangrijke punten van aandacht zijn volgens haar:

  • Zorg dat je regelmatig buiten de deur komt, al is het alleen maar om (bijvoorbeeld samen met een buurtgenoot) boodschappen te doen of even op een terras een kopje koffie te drinken. Het kan best zijn dat je familieleden niet in de buurt wonen of dat je geen clubjesmens bent, maar dan zijn er nog duizend andere mogelijkheden om regelmatig met andere mensen contact te hebben.
  • Onderzoek hoe je plezier kunt krijgen in meer beweging. Dat kun je met anderen doen of je kunt met jezelf een vaste routine afspreken. Het boek van Erik Scherder “Laat je hersenen niet zitten” draagt daar veel argumenten voor aan.