buurtkringen

Niet alle deelnemers van Stadsdorp Wetering+ zullen elkaar “van nabij” kennen. Daarvoor is de schaal van het Stadsdorp te groot. Die schaal heb je wel nodig om goed te kunnen organiseren, belangrijke thema’s (zoals bijvoorbeeld de wijkzorg) goed aan te pakken en om het Stadsdorp naar buiten toe te presenteren.

Voor nabuurschap op kleinere schaal, in de zin van het elkaar snel even helpen wanneer dat nodig is, of om op straatniveau iets leuks met elkaar te organiseren, is een buurtje – of straatniveau meer passend. Wij spreken dan van „buurtkringen”.  Het kan gaan om een kleine groep buren die elkaar regelmatig op straat treffen of in een buurtcafé.

Er zijn ook stadsdorpsgenoten die spontaan ‘stoepetentjes’ organiseren of ‘aangeklede borrels’. Het aardige is dat dan soms veel meer directe buren deelnemen dan bij de grote buurtbijeenkomsten. Vanuit het oogpunt van ‘nabuurschap’ zijn dit soort kleine en grote verbanden essentieel. Daarmee ontstaat het ‘buurtgevoel’ waardoor mensen zich thuis voelen. Dat leidt ook tot leuke initiatieven waarin buurtbewoners ons vertellen over hun inspiratie of hun hobby. Hieronder geven we twee voorbeelden.

Hierboven staat twee videoregistraties. Bovenaan draagt Bert DeMyttenaere voor uit eigen werk. Daaronder vertelt Rob Berendsen over zijn inspiratie bij het bezoek van een bakkerij op de Haarlemmerdijk,

Straatgenoten houden elkaar op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen (denk aan straatafsluitingen, acties tegen overlast van toeristen enzovoort) en houden soms ook een oogje in het zeil als dat nodig is.

Door veel verhuizingen, tijdelijke verhuur en langdurige verbouwingen wordt die samenhang soms zwakker. Maar daar kun je makkelijk wat aan doen. Wij denken dat in elke buurt of straat wel een paar bewoners te vinden zijn die de boel kunnen aanzwengelen. De kwartiermakers  (klik svp op uitgelichte tekst) kunnen daar desgewenst bij helpen. Het is leuk om te doen en het kost erg weinig tijd.

Als je pas bent komen wonen in ons stadsdorp kan het ook lastig zijn om contacten te leggen. Ook dan kun je een beroep doen op de kwartiermakers van het stadsdorp.  Dan zorgen wij dat je met een aantal buurtgenoten in contact komt.

 

 

 

Geef een antwoord