langer thuis met technologie

Langzamerhand wordt duidelijk dat informatietechnologie een belangrijke rol zal gaan spelen in de zorg. Om kosten te besparen dreigt de zorg uitgekleed te worden. In veel gevallen kan slim organiseren een oplossing bieden. Soms levert dat ook nog een beter resultaat op. Je kunt de toepassingen voor technologie-in-huis splitsen in vier gebieden: (1) toepassingen voor eigen gebruik, het zogenaamde ‘slimme huis’, (2) toepassingen die je in staat stellen zelf je gezondheid in de gaten te houden, (3) toepassingen voor  het volgen van je medisch dossier en (4) continu toezicht zonder privacy te schenden.

Alle toepassingen hebben gemeen dat ze gebruik maken van een smartphone of tablet. Als er één les te trekken is uit de laatste ontwikkelingen is het wel dat technologie kan helpen op langer thuis te wonen, maar dat je dan wel over voldoende vaardigheden moet beschikken in het gebruik van een tablet. De iPadcursus die het Stadsdorp Wetering+ heeft verzorgd liet zien dat dat – ook voor de oudere buurtbewoner – niet zo moeilijk is. Maar je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Bij voldoende belangstelling zal het stadsdorp opnieuw zo’n cursus verzorgen. Je kunt je belangstelling al vast kenbaar maken door te mailen naar info@stadsdorpweteringplus.nl.

Een belangrijk probleem voor de gebruiker is dat veel toepassingen die op de markt beschikbaar zijn een uniek karakter hebben. Dat wil zeggen dat je vaak voor elke toepassing een aparte ‘app’ nodig hebt. In sommige gevallen zijn toepassingen zelfs afhankelijk van een eigen afstandsbediening. Dat is natuurlijk onwerkbaar. Stel je voor dat je aparte ‘afstandsbedieningen’ nodig hebt voor de bediening van de thermostaat,  de opener van de voordeur, het bepalen en registreren van je gewicht, je bloeddruk enzovoort.  Daar zou een mens moedeloos van worden. Veel mensen hebben al problemen met de afstandsbedieningen van de tv.

Gelukkig bestaan daar goede oplossingen voor in de vorm van platform-apps. Dat zijn applicaties op de iPad of de iPhone die allerlei toepassingen bij elkaar brengen en vanuit één scherm te regelen zijn. Wij zullen dit in de volgende pagina’s laten zien. Er bestaan echter weinig mogelijkheden om met die platforms kennis te maken om te leren hoe je ze kunt gebruiken. De Kenniskring Zorg en Wonen van de gezamenlijke stadsdorpen wil die uitdaging oppakken. Er staat een project in de steigers om een leergang te ontwikkelen voor gebruikers van dit soort technologie. Als je daar meer van wilt weten kun je door te klikken op de volgende uitgelichte tekst kennisnemen van de opzet van het project.

De vier kaders hieronder geven informatie over de vier genoemde gebieden:

je huis slimmer maken
Als je de baas wilt blijven over je eigen leven, dan moet je daar op een gegeven moment wel hulpmiddelen
lees verder
zelf je medisch dossier volgen
Een Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) is een hulpmiddel waarmee je op een begrijpelijke en gebruiksvriendelijke manier gezondheidsinformatie kunt verzamelen, beheren en
lees verder
Zelf je gezondheid in de gaten houden
Zelf je gezondheid in de gaten houden wordt hoe langer hoe meer populair.  Je hoeft geen hypochonder te zijn om
lees verder
continu toezicht thuis zonder privacy te schenden
Beter toezicht op gezondheid door continue bewaking thuis Bij veel chronische aandoeningen moeten zorgvragers vaak naar het ziekenhuis voor controle.
lees verder