je huis slimmer maken

Als je de baas wilt blijven over je eigen leven, dan moet je daar op een gegeven moment wel hulpmiddelen voor hebben. Met ouderdom komen gebreken, maar die moeten je niet te beletten om de voordeur te openen als je op een heel andere plek in huis bent, of om te checken dat het keukenraam gesloten is. Het kan ook een veilig gevoel geven als je kinderen op afstand een signaal krijgen dat je gevallen bent en je er niet in slaagt overeind te komen (zonder dat er continu een camera op je gericht staat).

Dit soort zaken in huis kunnen tegenwoordig vanaf een smartphone of tablet geregeld worden. Voor het beeld: je moet eigenlijk vanaf de bank in de huiskamer de meeste dingen in huis met je smartphone of tablet kunnen regelen.

Als je op internet zoekt met termen zoals ‘slimme woning’ of ‘domotica’ (een ander woord voor technologie-in-huis), dan kom je een groot aantal voorbeelden tegen. Zelfs IKEA biedt tegenwoordig systemen aan waarmee je IKEA produkten zoals schemerlampen, led-verlichting en stekkers die vanaf een smart phone of tablet bediend kunnen worden. Wehkamp doet ook mee. Voor minder dan € 200 kun je daar een ‘home wizzard’ kopen die je in staat stelt om je huidige lampen op afstand te bedienen. Er zijn nog veel meer leveranciers van slimme technologie te vinden. Echter, het probleem met deze apparaten is dat je ze niet op één en dezelfde manier kunt bedienen. Je moet voor elk apparaat een andere app gebruiken. Dat maakt het niet overzichtelijk.

Als je voor alle slimme apparaten een aparte app op je smartphone nodig hebt, wordt het wel erg ingewikkeld. Het kan nog erger: je kunt ook voor elk afzonderlijk slim apparaat een aparte ‘afstandsbediening’ nodig hebben. De ‘home wizzard’ die Wehkamp levert kan niet bestuurd worden met een smart phone, maar heeft zijn eigen besturingseenheid.

Op deze pagina laten we voorbeelden zien van technologie-in-huis die bestuurd wordt met  de woning app op de iPhone of de iPad. Deze app vereenvoudigt de bediening van slimme apparaten.  Binnen de app werken ze allemaal op dezelfde manier. Er is ook technologie beschikbaar die met andere smartphones of tablets kan worden bediend, maar wij hebben meer vertrouwen in de producten van Apple. We lichten dat hier niet verder toe. Als lezers meer willen weten, verwijzen we hen naar de recente risicorapportage van het CPB over internetveiligheid, een artikel uit Smart Health over de beveiliging van Apple applicaties en een recent artikel van de website “Digital Trends” waarin een vergelijking wordt gemaakt tussen de twee belangrijkste platforms Android en Apple. Als je veiligheid, toegankelijkheid en regelmatige ‘updates’ (onderhoud van het platform) belangrijk vindt, dan verdient het systeem van Apple de voorkeur.

De woning-app van Apple wordt meestal op de iPhone gebruikt maar je kunt hem natuurlijk ook op de iPad gebruiken. Als je deze app op je iPhone opent, krijg je het volgende scherm te zien:

het openingsscherm van de woning app

Je kunt met het invoerscherm accessoires zoals lampen, schakelaars, sloten, thermostaat, camera’s etc. toevoegen die met deze app werken. Als een accessoire geschikt is, staat op de verpakking ‘Works with Apple Home Kit´.

Op de ondersteuningspagina van Apple (klikken op voorgaande tekst) staat een overzicht. Sinds de introductie van de app zijn er al veel accessoires op de markt gekomen die hiermee kunnen werken. De lijst met apparatuur die met Apple Home Kit werkt wordt steeds groter: Philips, Honeywell (thermostaten), August (hang- en sluitwerk), De Longhi (keukenapparatuur),enzovoort leveren allemaal slimme apparaten die met de woning app bediend kunnen worden.

Je kunt de accessoires die zich binnen één kamer bevinden met elkaar in een apart overzicht zetten en desgewenst gezamenlijk bedienen. Je kunt dus alle lampen (en andere apparaten) in de slaapkamer uitzetten of dimmen.

bediening accessoires per kamer is mogelijk

Je kunt ook checken of de ramen in de keuken zijn gesloten en het licht uit is. De app biedt ook een veilige manier om anderen toegang te verlenen tot je woning. Het spreekt voor zich dat je ook cameratoezicht kunt instellen bij de voordeur en vanaf je iPhone de deur kunt openen.

Of je dat allemaal wilt is de vraag, maar het kan. Je blijft zelf de regie houden. Omdat de woning app inmiddels een standaard is geworden, kun je er ook op rekenen dat slimme apparaten niet nu, maar ook over een aantal jaren aan je iPhone gekoppeld kunnen worden.

Verder kun je veel voorkomende gebeurtenissen regelen, zoals het huis verlaten, thuiskomen of naar bed gaan. Dat betekent dus dat wanneer je het huis verlaat, alle gebruikelijke dingen worden geregeld: lichten uit, ramen en deuren gesloten en – als je dat prettig vindt – een waaklicht in de huiskamer dat gaat branden als het donker is.

Als je op deze tekst klikt opent zich (na een korte reclameboodschap) een YouTube scherm met een boeiende demonstratie van het gebruik van de woning app. Dit soort demonstraties zijn meestal nogal uitbundig, maar ze helpen wel om een goed beeld te krijgen. Met deze app ontstaat een gestructureerde bediening. Het is net als met autorijden: hoe eerder je er mee leert omgaan, hoe langer je er plezier van hebt. Dan begrijp je intuïtief alle basishandelingen, ook als je een nieuw apparaat nodig hebt.

Het grote voordeel van deze aanpak is dat alle genoemde apparaten vanuit één app op de iPhone kunnen worden bediend. De praktijk leert dat mensen meestal beginnen met de thermostaat, een aantal lampen en hang- en sluitwerk. Dat geeft hen voldoende leerervaring om later andere apparaten erop aan te sluiten.