Vroeger was niet alles beter. Wie ooit de bejaardenhuizen van 50 jaar geleden bezocht heeft, of de verpleeghuizen van gisteren, weet dat thuis blijven wonen in je eigen huis een prettiger vooruitzicht is. Maar het is wel verstandig om daarover ‘vooruit’ te denken.

Vanuit de visie: “een slimme meid is op haar toekomst voorbereid” (maar dat geldt ook voor jongens) vind je hieronder informatie die je daarbij kan helpen. Het gaat dan niet alleen om zorg- of woonvraagstukken, maar ook om de vraag of je lekker in je vel zit.

Bij de tijd blijven

feedback

Prettig oud worden en bij de tijd blijven doe je niet alleen. Daar heb je anderen bij nodig. Dat kun je doen met vrienden of in familieverband, maar ook binnen het stadsdorp. Anderen kunnen je feedback geven. Door samen te werken kom je ongemerkt uit op nieuwe mogelijkheden. Vraag jezelf af:

  • Voer ik nog regelmatig een goed gesprek?
  •  Voel ik me nog betrokken bij wat er gebeurt in mijn directe omgeving?
  • Ben ik nog geïnteresseerd in wat er gebeurt in mijn buurt en in de wereld?
  • hoe houd ik mijn sociale contacten in stand?
  • Zorg ik ervoor dat ik ‘fit’ blijf, ook als mijn krachten afnemen of mijn stabiliteit problemen geeft?
  • Kan ik de weg vinden op het internet, bijvoorbeeld om de gezondheid te bewaken ?

De afbeelding hierboven komt uit een bijeenkomst waarin meegedacht wordt over de voorzieningen in de buurt. Als je langer thuis wil blijven wonen, zijn er meer en vaak andere voorzieningen nodig. Daar gaan we mee aan de slag. Meer weten? Klik op deze link.

Het stadsdorp biedt ook trainingen aan, bijvoorbeeld voor het gebruik van iPhones of Ipads, maar ook voor zaken zoals het opstellen van een levenstestament.

badkamer hulpmiddelen

Er zijn veel onderwerpen waar je aan moet denken als je de badkamer veiliger wilt maken. Gelukkig is er veel op het internet te vinden, zoals organisaties die je verder kunnen informeren. Een voorbeeld is de website van Vilans (een kennisinstituut voor ouderenzorg). Hier staat een hulpmiddelenwijzer waar onder andere allerlei zaken rond persoonlijke verzorging in beeld gebracht worden. Door te klikken op deze tekst kom je op deze website.


Denk bij het zoeken op het internet aan de volgende zaken:

  • wat voor organisatie geeft de informatie. Is het een onafhankelijke niet commerciële of een commerciële organisatie?
  • Probeer informatie te controleren door te kijken of het bevestigd wordt op andere internet pagina’s.
  • Vraag bij meerdere partijen informatie of offertes op (bel op!)
slim-huis

Er zijn veel slimme hulpmiddelen die langer thuis wonen ondersteunen. Die zijn te bedienen met een slimme telefoon of tablet. Apple en Google bieden de mogelijkheid om de thermostaat, de verlichting, het openen of sluiten van de voordeur en nog veel meer te regelen. kooktoestellen, enzovoort. Je kunt bijvoorbeeld met je Apple Watch de deur openen of sluiten. Dat kan ook met gesproken commando’s.

In onze themabijeenkomsten over langer thuis wonen zullen we dit demonstreren. Met de knop hieronder kun je je daarvoor aanmelden. Onderzoek wijst uit dat nu de meeste belangstelling bestaat voor drie toepassingen:

  • een slim horloge dat een alarm afgeeft als je valt en niet binnen een minuut (of langer als dat zo instelt) overeind kunt komen
  • een smart phone waarmee je je partner kunt vinden als die even de weg kwijt is
  • een app op je smart phone of tablet waarmee je kunt checken of de voordeur wel gesloten is
 
Aanpassen trap

Veel buurtgenoten krijgen op een gegeven moment moeilijkheden bij trappenlopen. Dan wordt al snel gedacht aan de installatie van een traplift. Dat is niet altijd nodig en soms is zo’n installatie ook niet mogelijk.

Kijk eens op de volgende internet pagina (klik hier) voor suggesties om de trap meer toegankelijker te maken.

Het stadsdorp biedt de mogelijkheid om je woning te laten ‘keuren’ opdat je langer thuis kunt blijven wonen. Het maakt niet uit of je huurt of eigenaar bent. Je kunt je aanmelden via de knop hieronder. Dan wordt een afspraak gemaakt met een ergotherapeut die precies weet hoe dat kan. De kosten van dat advies worden gedekt door je zorgverzekering (maar let wel op je eigen risico).

Daarnaast komt – als je dat wilt – ook een installateur langs om advies te geven over de manier waarop noodzakelijke veranderingen kunnen worden gerealiseerd. De ervaring leert dat de plek van een eenvoudige handgreep bij de trap zorgvuldig gekozen moet worden om te voorkomen dat je alsnog valt. Dat advies komt voor eigen rekening, maar er is een subsidie van de gemeente beschikbaar.

In de video hierboven legt Aad Doorduijn uit hoe een ‘ongelukkige’ trap verbeterd werd op basis van een advies van de installateur.

Close Search Window
Naar de inhoud springen