Waarom maak je een levenstestament?

 

Het is niet ondenkbaar dat je op een zeker moment langer ziek wordt en je je lichamelijk of geestelijk minder goed gaat voelen waardoor je je zaken langdurig niet of niet goed  meer kunt behartigen: het nemen van beslissingen op velerlei gebied is dan lastig.

Er is een manier om de regie in je leven te behouden door tijdig een levenstestament op te stellen. Dat kan door middel van een formele, notariële acte waarin alle noodzakelijke machtigingen worden geregeld. Denk bijvoorbeeld aan je bankzaken en aan medische beslissingen. Uiteraard staan er ook alle activiteiten opgesomd die je zonder wettelijke machtiging aan een ander kunt vragen.

Voor het geval het regelen van je eigen zaken je teveel wordt  en je dit graag bij een ander wilt leggen, bestaat ook een oplossing: een Algemene Machtiging. De behandeling hiervan gaat het kader van deze activiteit echter te buiten, maar scheelt in feite inhoudelijk niet veel van een levenstestament.

 

Hoe maak je een levenstestament?

 

De inhoud van je levenstestament kan zeer gedetailleerd zijn, met verschillende gemachtigden, met een splitsing in financieel en medisch, met dwingende verwijzing naar NVVE  (Nederlandse Vereniging Voor Vrijwillige euthanasie) documenten, met regels voor het afleggen van verantwoording en wat nog meer te bedenken valt.

Het kan ook heel simpel: ‘Mimi is bevoegd  alles te regelen, financieel en medisch’. U wilt dan eigenlijk alles gewoon in handen van een u zeer vertrouwde persoon geven. De notaris zorgt dan verder voor alle noodzakelijke aanvullingen om er een complete acte van te maken.

De notaris zorgt overigens altijd voor alle noodzakelijke verplichte juridische teksten en bewoordingen en zorgt bovendien voor de inschrijving van de acte in het Centraal Levenstestamentenregister.

Meer informatie over het Levenstestament kun je verkrijgen door te klikken op de volgende koppelingen :


Als je belangstelling hebt voor de workshop over het levenstestament, dan kun je jezelf aanmelden. Door te klikken op deze tekst krijg je een formulier waarmee je je op de wachtlijst kunt plaatsen. 
Close Search Window
Ga naar de inhoud